Sistema de pressions isostàtiques aplicada a la industria alimentària

L’Apa Processing millora el sistema clàssic de pasteurització d’aliments. Ha posat d’acord diferents agents per poder convertir-se en realitat.

 

 

Llorenç Frigola és enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de València. És creador y Director General del Grupo Internacional G.E.I.-2A, S.L. (Grup Europeu d’Enginyeria Agroalimentària i ambiental), fundat al 1992. Ha guanyat diversos concursos d’enginyeria a nivell nacional i internacional.

 Descargar la crónica en PDF | Descarregar presentació

El sistema d’altes pressions isostàtiques -Apa Processing- té diferents aplicacions en la indústria alimentaria. Serveix principalment per a la pasteurització atèrmica processada al envàs comercial per millorar la vida útil i la seguretat alimentaria del producte.

Les altes pressions isostàtiques en el món de la indústria alimentaria és un sistema contrastat arreu del món. Sobretot és molt utilitzat a América, tot i que també s’està obrint camí a Europa, Àsia i Oceania.  El 32% del seu ús és en productes vegetals. També s’utilitza en productes càrnics (27%), productes de pesca (16%) i sucs i begudes (11%).

En aquest cas es va desenvolupar a Barcelona pel gran valor estratègic d’aquesta localització. Es va haver de fer un gran treball per tal de posar d’acord diferents agents empresarials. Segons Frigola, sense la seva col·laboració la planta que ofereix aquest servei no s’hauria arribat a construir.

Aquest sistema millora les propietats nutritives d’alguns aliments ja que conserva les vitamines, els minerals i, fins i tot, és un pas endavant en la fidelitat al gust dels aliments. La planta permet treballar en produccions més grans sense alterar la qualitat del producte. A partir d’aquest sistema també és possible innovar en la creació de noves textures, tot buscant productes més atractius per al consumidor.

També permet altres aplicacions com l’extracció de la carn dels crustacis, l’obertura de closques de tot tipus d’aquests animals, la inactivació de listeria i la salmonel·la per a la exportació o la reducció d’additius en alguns productes, entre altres. Tot això, reduint els costos de producció perquè aquest sistema necessita menys mà d’obra per poder ser utilitzat. També es guanya rapidesa en la producció.