logo inec 3b

Projecte Wayra

L’incubadora de projectes relacionats amb les TIC de Telefónica acull gairebé 3.500 projectes innovadors, més de 350 dels quals són de Catalunya.

 

 

Ramon Salabert és economista de professió i PADE per IESE. Des de fa gairebé deu anys la seva activitat central està com a conseller executiu de Telefónica a Catalunya. Tanmateix, presideix l’associació 22@Network BCN, dedicada a l’impuls de la innovació i l’activitat emprenedora. Anteriorment ha desenvolupat la seva activitat professional a la consultoria empresarial. També ha estat a l’activitat pública, durant quinze anys, a diverses responsabilitats al ministeri de Treball i Seguretat Social. També ha estat membre de diversos consells d’administració d’empreses com TMB i Willis, entre d’altres.

 

 Descarregueu la crònica en PDF | Descarregar presentació en pantalla

 


Wayra és la incubadora de projectes relacionats amb les TIC de Telefónica i, en poc temps, s’ha convertit en una de les principals acceleradores del sector en els mercats europeus i llatinoamericans. Va néixer amb l’objectiu de “captar projectes amb capacitat de transformar l’empresa” segons ha indicat el conseller executiu de Telefónica a Catalunya, Ramon Salabert.

 

La primera crida global de Wayra va cridar l’atenció de 3.500 projectes, 350 dels quals tenen residència a Catalunya, tot i que el naixement del projecte va ser a l’Amèrica Llatina. Encara que el 10% dels projectes són de Barcelona, la projecció es ben internacional i la resta tenen seu a ciutats com Caracas, Lima, Londres, Madrid o Munich, entre altres. Segons Salabert, “Wayra és una fàbrica de somnis”.

 

Per al conseller executiu de Telefónica, la voluntat del projecte “no és empresarial” i, segons Salabert, “no s’espera  un retorn per a Telefònica en un principi”.  El principal objectiu de crear aquesta incubadora de projectes de la companyia de telecomunicacions és accelerar els diferents projectes participants per després “incorporar-los a la cadena de valor”.

 

Per a Salabert la tecnologia ha evolucionat i les tecnologies de la informació i la comunicació s’han convertit en l’eina bàsica per garantir el futur de les empreses. “La rendibilitat de molts serveis com l’educació o la sanitat pot passar per la millora de les seves tecnologies”, ha conclòs.

 

Al final del procés de Wayra es deixen pel camí molts dels projectes presentats, es seleccionen les 10 millors propostes i, Telefònica, obliga als emprenedors  a constituir una empresa per “demostrar el seu compromís”. Posteriorment, la companyia els entrega “50.000€ non profit”, una inversió de la qual no espera que hi hagi cap retorn.

 

Salabert ha explicat que els projectes endegats per Wayra han aconseguit aixecar 3 milions d’euros. Segons el conseller executiu, això és una mostra de la “l’atractiu dels projectes presentats” que, també, han despertat l’interès de diferents inversors privats com business angels i fons de capital risc dels sectors corresponents.