logo inec 3b

Downstream R&D projects from the Mining Industry

El departament de R+D+i d’ICL Iberia treballa en diversos projectes per optimitzar els processos productius i logístics. També busquen reaprofitar els materials emprats i l’energia utilitzada a la pròpia empresa però també fora d’ella.

 

 

Ingrid Picas es actualment responsable de R+D+i a ICL Iberia (Súria i Sallent). Ha treballat al departament d’Application Engineering de Rovalma SA i com a investigadora i coordinadora de projectes de recerca a la Fundació CTM Centre Tecnològic. És Doctora amb menció europea en Ciència i Enginyeria dels Materials per la UPC, amb una estada realitzada a TU München. 

 Descarregueu la crònica en PDF  | Descarregar presentació

La industria minera abasteix al món amb molts recursos, materials i necessitats de la vida diària. ICL Iberia té un departament de R+D+i dedicat a trobar les millors maneres d’aprofitar al màxim els productes i els procediments així com els subproductes derivats. Aquesta multinacional compta amb una estratègia de recerca molt àmplia que actua en diversos àmbits, buscant optimitzar al màxim tant els materials emprats, com la logística i l’energia.

Un dels projectes destacats per Ingrid Picas és el “Safe Car”. Els vehicles que van per l’interior de la mina han de complir uns requisits de seguretat molt concrets. En departament de R+D de la seva empresa està buscant nous materials igual o més resistents però més lleugers.

En matèria de logística, un dels projectes explicats per la responsable de R+D+i d’ICL Iberia és “Hermes”, amb el que busquen optimitzar el transport de mercaderies en tren. L’objectiu és millorar la capacitat de càrrega dels vagons, tendint a uns mitjans de transport més flexibles que “permetin la intermodalitat de la càrrega entre carretera, tren i vaixell”. Projectes d’aquest tipus compten amb molts actors implicats a nivell internacional.

En el camp de la química i els fertilitzants també treballen en diversos projectes de R+D. Un d’ells consisteix en aprofitar argiles sobrants de la mina en millorar la qualitat dels terrenys de vinyes. “Amb els compostos de la terra es poden aconseguir millors vins, amb gustos més concentrats”, ha assegurat Picas.

En el camp de l’energia, l’objectiu d’ICL Iberia es reaprofitar al màxim la calor generada en els diversos processos, així com l’aigua mitjançant un procés d’osmosis. També aposten per potenciar les energies verdes, avançant cap a energies netes per beneficiar l’entorn de l’empresa.