logo inec 3b

L’enginyer industrial a l’automoció

Un equipo de 180 ingenieros y técnicos de Rücker Lypsa trabajan en el desarrollo industrial de vehículos en el centro técnico de Nissan. Se trata de un trabajo en equipo dentro de un marco normativo común a nivel internacional.

 

 

Antonio Martínez és enginyer superior industrial del ICAI. Des de l’any 2012 és director de compte Nissan a Rücker Lypsa, del grup Edag. Anteriorment ha estat director de producció a Ficosa Internacional, cap del departament d’Enginyeria de Producció a la factoria de Nissan a la Zona Franca de Barcelona i cap de projecte  i de producció a la fàbrica de Renault a Palència i al Technocentre de París.

 Descarregueu la crònica en PDF 

Molta gent creu que el disseny d’un vehicle és una cosa que neix i es desenvolupa a centres del nord d’Europa, Japó o els Estats Units però el cert és que el llançament d’un vehicle és el resultat d’un gran nombre d’enginyers que treballen en equip sota un marc normatiu comú per definir i industrialitzar el vehicle i posicionar-lo en el mercat.

A partir d’aquesta premissa, Antonio Martínez ha explicat el procés de l’enginyer industrial en automoció basant-se en l’exemple del seu treball fet amb Nissan a Rücker Lypsa. L’equip, format principalment per enginyers industrials, treballa en els projectes que es desenvolupen en el centre tècnic de Nissan a Barcelona.

En el cas posat d’exemple per aquest enginyer superior industrial del ICAI hi ha involucrat un equip de 180 enginyers i tècnics. El treball comença amb el disseny d’un prototip del vehicle en fang i acaba a la presentació al saló internacional de torn. Tot això envoltat d’una gran confidencialitat.

Del punt inicial al final es passa per tot un procés en el qual cada un dels treballadors es centra en una especialitat de disseny i una tasca concreta dins de la globalitat. Això suposa “una enorme varietat de labors en el disseny i industrialització” en el procés de creació dels vehicles més rellevants llançats per Nissan en els últims mesos, en el que han participat tots els treballadors implicats en l’equip de Martínez.

El volum de negoci que representa aquest treball va representar 12 milions d’euros l’any 2013 i s’espera que sigui superat aquest any.