logo inec 3b

Monitorització del flux energètic de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat

L’ús de les noves tecnologies permet millorar la gestió de dades dels ferrocarrils, un aspecte vital per al bon funcionament d’aquest transport.

 

 

Joan Marrugat és llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat per la UOP, Enginyer Tècnic en Telecomunicacions per la UPC i Product Management per l’ Ashridge Business School. Més de 20 anys portant valor en la gerència de vendes, marketing i projectes en pymes i multinacionals com l’americana Rockwell Automation i la suïssa Endress-Hauser. Actualment és adjunt a la Direcció Comercial i Business manager ICT en IDP.

 Descarregueu la crònica en PDF  | Descarregar presentació

IDP Enginyeria – medi ambient – arquitectura és el holding empresarial encarregat de fer la monitorització del flux energètic de la xarxa dels FGC.  És una petita empresa catalana que, amb el pas del temps, s’ha anat internacionalitzant.

 

L’objectiu del projecte presentat és l’optimització de la despesa energètica i contractes, implantar un Sistema de Gestió de dades Energètiques (SGEn), la monitorització per a tots els àmbits d’actuació, així com integrar i combinar dades de diferents fonts millorant la visibilitat, la qualitat i la fiabilitat de la informació eliminant els errors.

 La primera fase de la monitorització és la integració de dades, recollint més de 2.500 variables externes i fent més de 10.000 càlculs. La segona fase és la gestió de dades en temps real, on es passa de la gestió manual a la gestió 100% automàtica gràcies a les noves tecnologia.

 Les dades recollides passen després a ser informació a través de diferents càlculs i indicadors que permeten detectar anomalies i oportunitats de millora. Per últim, es generen automàticament informes amb gràfics, taules i comparatives, que permeten estalviar molt de temps de feina i eliminen el risc d’errors humans.  Aquesta última part del procés és la més vistosa i, paradoxalment, la més senzilla.

 El resultat d’aquest procés és disposar d’un Software de Gestió de dades Energètiques de mercat, obert i ampliable a noves instal·lacions que facilita l’optimització i millora de la despesa de FGC. Gràcies a això, entre altres beneficis, és possible invertir molt més temps en analitzar les dades ja que es necessiten menys hores per generar-les.