logo inec 3b

Treballs de restauració de zones cremades a l’Alt Pirineu

L’objectiu principal després de l’incendi passa per afavorir la regeneració de la coberta vegetal i frenar els processos d’erosió del sòl. També és important millorar la infraestructura viària.

 

 

Montserrat Solanelles (Forestal Catalana) és Enginyera de Forests per la UdL, actualmente cursant el Màster en Enginyeria Civil de la UPC. Ha treballat en l’àmbit de la depuració d’aigües i la gestió forestal. Des de l’any 2003 treballa a l’Oficina de Projectes de Forestal Catalana, redactant projectes i dirigint obres, principalment de les especialitats d’hidrologia i nivologia.

 Descarregueu la crònica en PDF  | Descarregar presentació

A finals de l’hivern de l’any 2012 es van declarar tres incendis forestals simultanis de difícil extinció al Pirineu de Lleida: a Gerri de la Sal, a Viu de Llevata i a Calbinyà. És un terreny molt abrupte i de difícil accessibilitat, amb pendents mitjanes en alguns casos superiors al 65%. Els incendis, en els quals es van cremar un total de 860 hectàrees de terreny forestal, van destruir la coberta vegetal, eliminant la seva funció protectora i desencadenant processos accelerats de pèrdua de sòl.

Amb el projecte dirigit per Solanelles, l’objectiu era clar: revertir l’impacte negatiu de l’incendi al bosc afavorint la regeneració de la coberta vegetal i frenant els processos erosius que s’han desencadenat després de l’incendi. A la vegada, es pretenia disminuir el risc d’avingudes i de grans futurs incendis, així com restablir la diversitat de les comunitats vegetals, restaurar la producció de matèries primes i recuperar l’hàbitat de la fauna salvatge, el paisatge i les activitats lúdiques.

Per restaurar les zones cremades, és important conservar el recurs sòl amb l’acordonament i la cobertura amb restes vegetals, la construcció de palissades i la construcció de dics de fusta i pedra, entre altres. Solanelles també considera important “millorar la infraestructura viària després de l’incendi” amb la construcció i la millora de camins.

El pressupost final del projecte ha estat de més d’un milió d’euros en un termini d’execució de dos anys. En total s’han restaurat 350 hectàrees, aproximadament el 50% de la zona cremada. Entre les tasques fetes també s’ha incorporat l’execució d’una franja de baixa càrrega combustible, construir un pont d’aigua així com giradors per facilitar les tasques de defensa dels Bombers en cas d’incendi.