logo inec 3b

Enginyeria i emprenedoria

BARCELONA_Enginyering Investors_RED DE BUSINESS ANGELS OCEANO AZUL

Foment de l’emprenedoria a l’enginyeria a iGenium’16

Instruments, eines i responsabilitats pels emprenedors

iGenium’16, en la seva 5a edició, celebrada al Palau Robert, ha tornat a ser el punt de trobada de l’enginyeria. L’aposta d’aquesta edició: el canvi climàtic i el foment a l’emprenedoria del projectes relacionats.

La inauguració d’iGenium’16 va córrer a càrrec del conseller d’Economia i Coneixement, Jordi Baiget, que va destacar la necessitat d’enginyers/es al país “l’enginyeria és sinònim de progrés, i progrés i lluita pel canvi són cares de la mateixa moneda.

La taula “Enginyering Inverstors” va estar formada per Pere Condom, director del Programa Catalunya Emprèn de la Generalitat; Jesús Querol, representant del vessant privat i director de la xarxa de business angels Oceáno Azul i, Fèlix Ferrer-Dalmau, director general del Grup Mútua dels Enginyers i representant del món de les pòlisses.

Per tirar endavant els projectes sobre canvi climàtic presentats a iGenium’16, cal conèixer quines eines públiques i privades existeixen per aconseguir inversions. Tot això sense oblidar-nos de les assegurances que són necessàries per cobrir-se les espatlles per si les coses no surten com un pretén. Així, Nati Adell, introduir la taula rodona.

El Programa Catalunya Emprèn, explicà Condom, va mobilitzar l’any 2015, 55 milions d’euros per ajudes i suport a l’emprenedoria amb més de 5.000 projectes d’emprenedors. Actualment, les novetats tecnològiques i d’innovació vénen de la mà d’emprenedors, promogudes pel talent, per això les capacitats que cal que reforçar en l’educació són les conegudes STEM (Tecnologia, Matemàtiques, Ciència i Enginyeria). Qui té el millor perfil per aquestes capacitats? – preguntà de forma retòrica Condom_ Evidentment, els enginyers, són els perfils més ajustats per promoure start-ups que promoguin la innovació.

Jesús Querol, amb projectes d’emprenedoria marítima, tot i què només el 3% són projectes navals. Mentoritzar, tutoritzar i buscar clients són les tasques que es fan des de la Red Océano Azul. No únicament del sector naval, sinó d’altres sectors industrials, com la robòtica, el tecnològic, de qualitat, tot el que funciona a l’aigua funciona a terra, va dir_ el sector industrial requereix molt més capital, sense comercialització, sense clients no hi ha innovació_ continuà_ A la Red Océano Azul estan oberts a qualsevol projecte que pugui tenir aplicacions marítimes. I tot el que funciona al mar, funciona a terra_acabà.

En qualsevol projecte, no s’ha d’oblidar les assegurances. En aquest sentit, Fèlix Ferrer- Dalmau, amb més 25 anys de dedicació treballant amb les enginyeries i donant cobertura als emprenedors, va remarcar_ la importància de tenir una assegurança per la responsabilitat que implica tan sols tenir el títol d’enginyer/a. Un estudi que acabem de fer demostra que sols el 17% dels enginyers tenen pòlisses, quan la mitjana europea és del 50%, és important conscienciar als emprenedors de la importància de la responsabilitat civil. I llençà a la sala la següent reflexió_ 25€ a l’any són cars per tenir una cobertura de responsabilitat civil professional que et pugui donar cobertura?.

Per a tirar endavant un projecte, la Xarxa Emprèn distribuïda per tot Catalunya, a través dels col•legis professionals, cambres de comerç, consells comarcals pot ajudar a l’emprenedoria. Pel que fa al vessant privat hi ha programes d’incubació, acceleració,…sistemes verticals que donen suport a un mateix sector. També són importants a tenir en compte les corporates, grans empreses que han de comprar innovació a través de l’adquisició de petites companyies que tinguin gran tecnologia i els permetin fer grans passos en el seu camí cap a un món digital.

El debat, dinàmic i positiu, va seguir entorn de l’ecosistema més adequat per l’emprenedoria, les inversions, les TIC i l’e-commerce. Els assistents a la Jornada iGenium es van interessar per les consultores de serveis i l’emprenedoria, les contractacions, quedant clar que el model de negoci de serveis, és molt diferent d’una start-up amb tecnologia.

iGenium’16, organitzat per Institut d’Enginyers de Catalunya, que reuneix les Associacions d’enginyeria d’Aeronàutics, Agrònoms, Camins, ICAI, Industrials, Mines, Monts, Navals i Telecomunicació, i amb el suport d’organitzacions públiques i privades com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, Forestal Catalana, ICL Ibèrica, Ferrovial o la Mútua dels Enginyers, té per objectiu, entre d’altres, donar a conèixer a l’opinió pública la recerca i la innovació de les diferents branques de l’enginyeria.