logo inec 3b

Segona jornada de iGenium 2021: Transició Ecològica i Enginyeria

En la seva segona sessió, iGenium destaca els projectes d’enginyeria que ajuden a mitigar el canvi climàtic i a millorar la qualitat de vida dels ciutadans

Barcelona 25 d’octubre de 2021: A la inauguració de la 2a. sessió de iGenium, Transició Ecològica i Enginyeria, Ricard Granados, president del Institut d’Enginyers de Catalunya, va fer referència al ferm compromís de les empreses en la lluita contra el canvi climàtic. Seguidament va donar entrada a Cristina Juanati, enginyera forestal i moderadora de la sessió, que va presentar la primera ponència de la tarda.

Ana Arévalo, enginyera naval i Energy Transition Manager, posició creada per a accelerar l’electrificació dels molls en el Port de Barcelona, va presentar el projecte “La millora de la qualitat de l’aire a través de l’electrificació dels molls en el Port de Barcelona”. D’una forma clara i àgil va fer un recorregut d’aquest procés, partint de l’emergència climàtica, fins al Pla d’Electrificació i els seus reptes. L’Autoritat Portuària de Barcelona participa en diferents projectes i accions orientades cap a la consecució d’un port connectat, innovador, verd i inclusiu. És conscient del paper que juga l’electrificació dels ports dins de la transició energètica associada a la reducció d’emissions, a la descarbonització del transport i als objectius de millora de la qualitat de l’aire a les ciutats. D’aquesta forma, fan ferme el seu compromís a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Barcelona, com un port integrat a la ciutat.

Ana Arévalo

Va seguir el professor Agustín Sánchez-Arcilla, catedràtic del departament d’Enginyeria Hidràulica, Marítima i Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya i director del laboratori d’Enginyeria Marítima de l’escola de Camins de BarcelonaTech. De forma molt pedagògica, va descriure el projecte “REST-COAST”, restauració costanera, que té com a objectiu reconnectar la societat amb la natura; demostrant que els plans d’adaptació són possibles, i poden contribuir a la mitigació del canvi climàtic mitjançant el carboni blau costaner. Per a això, es desenvoluparan uns activadors tècnics, de governança i de finançament per a mostrar com augmentar el ritme i l’escala de la restauració costanera actual. Aquest projecte, circumscrit a Espanya al Delta de l’Ebre per la seva alta vulnerabilitat, és un dels nous projectes del Tracte Verd de la Unió Europea (Green Deal EU Project). Sánchez-Arcilla va assenyalar que “el Delta s’està enfonsant i no es pot aplicar una recepta de restauració al tot el planeta. Cada zona és diferent i precisa un estudi específic”.

Agustín Sánchez-Arcilla

Per part seva, Juanjo Llopis, Subdirector General de Negoci de Caixa d’Enginyers, va destacar el paper de l’entitat compromesa en la transició ecològica. Caixa d’Enginyers és una cooperativa de crèdit fundada en 1967, que ofereix serveis financers i asseguradors a tots els segments. Llopis va subratllar el paper que juga l’entitat i el seu compromís en la seva aposta per la sostenibilitat, oferint productes i serveis responsables. Va aportar solucions pràctiques en matèria de finançament, com el programa Next Generation de l’EU, assegurant que “és una oportunitat única i històrica perquè les empreses, els sectors i els països duguin a terme les transformacions necessàries per a configurar el model econòmic i social del futur”.

Juanjo Llopis

Han col·laborat Cellnex Telecom Grup La Mútua dels Enginyers Mobile World Capital Barcelona RENFE y Grupo Caja de Ingenieros