logo inec 3b

Tercera jornada de iGenium 2021: Transició Ecològica i Enginyeria

iGenium conclou el cicle Transició Ecològica i Enginyeria, estimulant a les empreses industrials a fer sinergies per a la gestió d’energia i l’estalvi de CO₂

Els ponents van coincidir en la necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar, conceptes clau de l’economia circular per a la transició ecològica

Barcelona 29 d’octubre de 2021: Durant la inauguració de l’última sessió de iGenium’2021, del cicle Transició Ecològica i Enginyeria, Ricard Granados, president del Institut d’Enginyers de Catalunya, va resumir les jornades anteriors. Va emfatitzar el paper de les empreses industrials i de serveis en aquesta transició ecològica, citant de les sessions anteriors a Grup La Mútua dels Enginyers, RENFE , Grup Caixa d’Enginyers, Port de Barcelona, i la UPC.

Tot seguit, va presentar a Cristina Montserrat, enginyera forestal i degana a Catalunya del Col·legi de Muntanyes i moderadora de la sessió, que va presentar als diferents ponents.

Raül González Prats és responsable del Mobility Lab. Cellnex, impulsor del projecte “Zero Emissions Rural Site” (ZERS), dissenyat i desenvolupat en el Mobility Lab que la companyia té en el municipi barceloní de Castellolí. El ZERS és un innovador emplaçament de telecomunicacions amb emissions zero que inclou panell solar, turbina eòlica, antenes 5G, enllaços en banda mil·limètrica (mmW), càmeres de vídeo, sensors mediambientals i diverses tecnologies mòbils relacionades amb la mobilitat i la connectivitat amb els vehicles. Es tracta d’un sistema autònom de generació, acumulació i gestió energètica orientat a emplaçaments de comunicacions mòbils sense accés a la xarxa elèctrica que, fins ara, es doten de grups electrògens contaminants. Un innovador projecte per al desplegament del 5G rural.

Raül González Prats i Cristina Montserrat

Va seguir en Joan Vilà, Enginyer Industrial i CEO de LC Papers, amb el projecte “Flexibilitat de la biomassa en l’equilibri del sistema elèctric renovable”. Durant la seva intervenció, va explicar que la
biomassa és un recurs estratègic per a resoldre la transformació energètica de l’economia, sobretot la industrial. “Tant en usos de temperatura elevada com en balanç del sistema elèctric, la biomassa és clau”, va destacar. “Pot ser amb caldera de vapor, però també amb la gasificació per piròlisi, oferint un gas clau per la generació flexible del sistema elèctric”, va seguir. “És necessari que hi hagi una sinergia entre la xarxa de gas, renovable, i la xarxa electricitat, una sinergia enlaire consumeixo que haurà de ser traslladada a la resta de la societat, per a resoldre els buits de producció elèctrica”.

Joan Vilà

Verònica Kuchinow, enginyera agrònoma i presidenta de la Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del Col·legi d’Enginyeria Agrònoma de Catalunya, en un entusiasta discurs va destacar el paper de l’agricultura en la neutralització de les emissions de CO₂.Va declarar que “els sòls són un excel·lent sistema d’emmagatzematge de l’atmosfèric a través de les pràctiques de l’agricultura sostenible i regenerativa. Va explicar la iniciativa de Cultiu de Carbó, incidint en què el sistema urbà genera CO₂ que es compensa pel sistema rural a través de l’agricultura regenerativa, i que podria orquestrar-se amb sistemes de pagament per resultats. La qüestió radica en com incentivar i recompensar als empresaris agro-forestals per a crear un millor model econòmic que promogui salut i benestar, mentre es manté el capital natural. En aquest sentit, va destacar l’experiència de Catalunya en economia circular i en bioeconomia, o economia regenerativa. Va assegurar que “hi ha suficients experiències i actors per a apostar per aquest model”. En la seva conclusió va utilitzar la metàfora de “no perdre el tren”. ”Quan aquest tren tingui els passatgers suficients agafarà velocitat de creuer i qui estigui dins tindrà moltíssimes més avantatges que els que s’han quedat fora. Per tant, més val no perdre aquest tren”, va emfatitzar.

Verònica Kuchinow

A la clausura, Ricard Granados, va agrair als ponents l’alta qualitat dels projectes presentats durant tot el cicle d’iGenium 2021; va destacar la participació dels assistents en els debats i va agrair el suport dels patrocinadors Cellnex Telecom Grup La Mútua dels Enginyers Mobile World Capital Barcelona RENFE y Grupo Caja de Ingenieros