logo inec 3b

Prevenció d’incendis forestals transfronterers a l’Albera i Cap de Creus

Un bon projecte d’infraestructures de prevenció d’incendis pot ajudar a atacar millor els incendis. A partir d’un estudi de focs històrics, és primordial marcar unes àrees estratègiques i de seguretat.

 

 

Núria Nadal Salellas és enginyera de forests per la Universitat de Lleida. Des de l’any 2004 treballa a Forestal Catalana fent projectes sobre temes diversos de l’àmbit forestal. En els últims anys s’ha dedicat principalment a la planificació a escala de massissos forestals amb l’objectiu de prevenir els grans incendis forestals

 

 Descarregueu la crònica en PDF | Descarregar presentació en pantalla


El massís de l’Albera i del cap de Creus, molt a prop de la frontera amb França, ha estat molt afectat per grans incendis forestals. El canvi climàtic i el canvi del paisatge per abandonament de terres agrícoles ha agreujat aquest problema. El foc no entén de fronteres i s’ha de treballar de manera global, però Núria Nadal reconeix que “és molt difícil”.

 

En aquestes circumstàncies, un projecte d’infraestructures estratègiques de prevenció d’incendis pot ajudar a reduir la probabilitat de tenir grans incendis forestals, detectar les oportunitats per evitar-los i permet prendre decisions d’inversions en un marc concret.

 

La planificació de les actuacions de prevenció és fonamental en un pla d’aquestes característiques. S’ha de tenir en compte la gestió de la vegetació en llocs estratègics ja que, com remarca Nadal, “el foc no s’hi para sol”. Per això calen llocs estratègics des dels que poder atacar el foc per canviar el comportament de l’incendi. “No és un tallafocs tradicional, es tracta d’un lloc al que poden anar els bombers a treballar amb seguretat”, ha explicat aquesta enginyera de forests.

 

Segons Nadal també és molt important que tots els actors implicats coneguin les àrees de seguretat en les que els bombers poden refugiar-se en cas d’atrapament i les franges d’accessibilitat que garanteixin la seguretat en la circulació durant l’emergència. Entre els veïns es fa una tasca de divulgació i s’aposta per l’autoprotecció.

 

L’elaboració del projecte d’infraestructures de prevenció d’incendis s’ha dut a terme a partir d’un estudi dels incendis històrics a la zona, ja que com ha explicat Núria Nadal, “el foc es propaga sempre de la mateixa manera, només canviarà la intensitat en funció del combustible existent el dia de l’incendi”.

 

Aquest pla de prevenció s’estava fent realitat al coll del Pertús, a la Jonquera, quan es va haver de posar en pràctica l’estiu de l’any passat. La infraestructura no estava acabada però el foc va arribar fins on s’havien executat els treballs: les obres fetes a partir del pla de prevenció i un canvi de vent van aconseguir limitar l’avenç del foc en aquell indret natural.